Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, με τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας να επιδίδονται σε «κούρσα» για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και των επιδόσεών τους.
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του University of Missouri, ερευνητές του δημιούργησαν μια πυρηνική μπαταρία μακράς διαρκείας και υψηλών επιδόσεων μέσω της χρήσης διαλύματος βασισμένου στο νερό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, ως αξιόπιστη πηγή ενέργειας σε αυτοκίνητα ή και σε πιο πολύπλοκους τομείς όπως οι διαστημικές πτήσεις.
UNIVERSITY OF MISSOURI
«Tα ʽbetavoltaicsʼ, μία τεχνολογία μπαταρίας που παράγει ενέργεια από ακτινοβολία, μελετώνται ως πηγή ενέργειας από τη δεκαετία του 1950» αναφέρει ο Τζάε Κουόν, επίκουρος καθηγητής (ηλεκτρολογία/ μηχανική υπολογιστών και πυρηνική μηχανική) του College of Engineering του πανεπιστημίου. «Οι ελεγχόμενες πυρηνικές τεχνολογίες δεν είναι εγγενώς επικίνδυνες. Έχουμε ήδη πολλές εμπορικές χρήσης πυρηνικών τεχνολογιών στις ζωές μας, όπως οι ανιχνευτές φωτιάς σε υπνοδωμάτια και οι ενδείξεις εξόδων κινδύνου στα κτήρια».
Η μπαταρία χρησιμοποιεί ένα ραδιενεργό ισότοπο ονόματι στρόντιο-90 το οποίο ενισχύει την ηλεκτροχημική ενέργεια σε ένα διάλυμα που βασίζεται στο νερό. Ένα νανοδομημένο ηλεκτρόδιο διοξειδίου του τιτανίου με κάλυψη πλατίνας συλλέγει και μετατρέπει ενέργεια σε ηλεκτρόνια.
«Το νερό λειτουργεί ρυθμιστικά και τα επιφανειακά πλασμόνια που δημιουργούνται στη συσκευή αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στην αύξηση της αποδοτικότητας» δήλωσε σχετικά ο Κουόν. «Το ιοντικό διάλυμα δεν παγώνει εύκολα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μία ευρεία ποικιλία εφαρμογών, περιλαμβανομένων μπαταριών αυτοκινήτων και, με τη σωστή συσκευασία, ίσως και σε διαστημόπλοια».
Η έρευνα, υπό τον τίτλο «Plasmon-assisted radiolytic energy conversion in aqueous solutions» δημοσιεύθηκε στο Nature.
Δημοσίευση σχολίου