Πυρηνική μπαταρία με βάση το νερό !



Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, με τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας να επιδίδονται σε «κούρσα» για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και των επιδόσεών τους.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του University of Missouri, ερευνητές του δημιούργησαν μια πυρηνική μπαταρία μακράς διαρκείας και υψηλών επιδόσεων μέσω της χρήσης διαλύματος βασισμένου στο νερό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, ως αξιόπιστη πηγή ενέργειας σε αυτοκίνητα ή και σε πιο πολύπλοκους τομείς όπως οι διαστημικές πτήσεις.

UNIVERSITY OF MISSOURI

«Tα ʽbetavoltaicsʼ, μία τεχνολογία μπαταρίας που παράγει ενέργεια από ακτινοβολία, μελετώνται ως πηγή ενέργειας από τη δεκαετία του 1950» αναφέρει ο Τζάε Κουόν, επίκουρος καθηγητής (ηλεκτρολογία/ μηχανική υπολογιστών και πυρηνική μηχανική) του College of Engineering του πανεπιστημίου. «Οι ελεγχόμενες πυρηνικές τεχνολογίες δεν είναι εγγενώς επικίνδυνες. Έχουμε ήδη πολλές εμπορικές χρήσης πυρηνικών τεχνολογιών στις ζωές μας, όπως οι ανιχνευτές φωτιάς σε υπνοδωμάτια και οι ενδείξεις εξόδων κινδύνου στα κτήρια».
Η μπαταρία χρησιμοποιεί ένα ραδιενεργό ισότοπο ονόματι στρόντιο-90 το οποίο ενισχύει την ηλεκτροχημική ενέργεια σε ένα διάλυμα που βασίζεται στο νερό. Ένα νανοδομημένο ηλεκτρόδιο διοξειδίου του τιτανίου με κάλυψη πλατίνας συλλέγει και μετατρέπει ενέργεια σε ηλεκτρόνια.
«Το νερό λειτουργεί ρυθμιστικά και τα επιφανειακά πλασμόνια που δημιουργούνται στη συσκευή αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στην αύξηση της αποδοτικότητας» δήλωσε σχετικά ο Κουόν. «Το ιοντικό διάλυμα δεν παγώνει εύκολα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μία ευρεία ποικιλία εφαρμογών, περιλαμβανομένων μπαταριών αυτοκινήτων και, με τη σωστή συσκευασία, ίσως και σε διαστημόπλοια».

Η έρευνα, υπό τον τίτλο «Plasmon-assisted radiolytic energy conversion in aqueous solutions» δημοσιεύθηκε στο Nature.

Προς τη δημιουργία στρατιωτών με χαρακτηριστικά... «Wolverine» ;


Ο διάσημος ήρωας των κόμικ της Marvel, Wolverine (τόσο πριν, όσο και αφού τον ενσάρκωσε ο Χιου Τζάκμαν) ήταν ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς στο πάνθεον των υπερηρώων, με βασικά χαρακτηριστικά του τις λεπίδες από αδαμάντιο στα χέρια και τις θαυμαστές δυνατότητες αυτοθεραπείας του.
Χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου, ίσως οι συγκεκριμένες θεραπευτικές ικανότητες (ή κάτι σχετικά παρεμφερές) κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον: ο λόγος για το πρόγραμμα ElectRx (Electrical Prescriptions), το οποίο σκοπεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επουλώνουν τα τραύματά τους/ θεραπεύονται όπως ποτέ άλλοτε.
Στο Armed With Science – το επίσημο επιστημονικό blog του Πενταγώνου- και την ιστοσελίδα της DARPA αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών για την «επαναφορά και διατήρηση» της υγείας, μέσω παρακολούθησης και στοχευμένης ρύθμισης των σημάτων των περιφερειακών νεύρων, που ελέγχουν τις λειτουργίες των οργάνων. «Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν πρόκειται να θεραπεύεστε σαν τον Wolverine, αλλά κάποια πράγματα για τα οποία το σώμα σας θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να τα ξεπεράσει (αν τα κατάφερνε) θα ήταν πολύ πιο εύκολο να διορθωθούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Armed With Science. 
Σύμφωνα με την DARPA, τέτοιου είδους πρωτοποριακές θεραπείες θα βασίζονται σε «στοχευμένη διέγερση του περιφερειακού νευρικού συστήματος» και θα μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοθεραπεία, να μειώσουν την εξάρτηση από παραδοσιακά φάρμακα και να παρέχουν νέες επιλογές θεραπείας για ασθένειες.

DARPA
Το περιφερειακό νευρικό σύστημα του σώματος παρακολουθεί στενά την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων και βοηθά στη ρύθμιση των βιολογικών αντιδράσεων σε μολύνσεις, τραυματισμούς κ.α. Όταν αυτή η ρυθμιστική διαδικασία διαταράσσεται λόγω τραυμάτων ή ασθένειας, τα σήματα των περιφερειακών νεύρων μπορεί να επιδεινώσουν μια κατάσταση, προκαλώντας πόνο, ερεθισμό ή δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό «δύσκολων» καταστάσεων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μέσω ακριβούς διαχείρισης του περιφερειακού νευρικού συστήματος, παρά μέσω συμβατικών ιατρικών συσκευών ή φαρμάκων. Το πρόγραμμα ElectRx συγκαταλέγεται μεταξύ πρωτοβουλιών που υπεδείχθησαν από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε την ανάγκη για νέες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές όσον αφορά στη βελτίωση της υγείας στρατιωτικών, βετεράνων κ.α. Κατά τον Νταγκ Γουέμπερ, υπεύθυνο προγράμματος της DARPA, η τεχνολογία που αποτελεί τον στόχο του προγράμματος θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί κάνουν διαγνώσεις, παρακολουθούν και θεραπεύουν τραυματισμούς και ασθένειες. «Αντί να βασιζόμαστε μόνο σε φάρμακα οραματιζόμαστε ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος που θα μπορούσε να λειτουργεί, ως concept, ως ένας μικροσκοπικός, έξυπνος βηματοδότης. Θα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και θα παρέχει μοτίβα/ σειρές ερεθισμάτων σχεδιασμένων για να βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των οργάνων και θα βοηθά τους ασθενείς να γίνουν και να παραμείνουν καλά χρησιμοποιώντας τα συστήματα του ίδιου του σώματός τους».
Η κεντρική ιδέα δεν είναι ακριβώς καινούρια, καθώς απλές εμφυτεύσιμες συσκευές για τη διαχείριση/ αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων έχουν τεθεί ήδη σε κλινική χρήση, ενώ η αγορά για συσκευές που έχουν να κάνουν με το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται συνεχώς. Ωστόσο οι συσκευές αυτές είναι συνήθως σχετικά μεγάλες και απαιτούν επεμβατικές/ χειρουργικές διαδικασίες, παράγοντας παρενέργειες.
Το ElectRx στοχεύει στη δημιουργία εξαιρετικά μικροσκοπικών συσκευών, μεγέθους που αντιστοιχεί σε μεμονωμένες νευρικές ίνες, που θα απαιτούν τις ελάχιστες δυνατές επεμβατικές διαδικασίες- όπως για παράδειγμα εισαγωγή μέσω ένεσης. Επίσης, το πρόγραμμα αναμένεται να βελτιώσει τα δεδομένα όσον αφορά στην κατανόηση της λειτουργίας εξειδικευμένων νευρικών «κυκλωμάτων», βοηθώντας και σε τομείς όπως η αντιμετώπιση εγκεφαλικών και ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η επιληψία, το μετατραυματικό σύνδρομο (PTSD), η κατάθλιψη κ.α.
Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος προϋποθέτει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για in vivo παρακολούθηση και διέγερση νεύρων, περιλαμβάνοντας προηγμένους βιοαισθητήρες και πρωτοποριακές ακουστικές και ηλεκτρομαγνητικές συσκευές για ακριβή «στόχευση» νευρικών ινών.
Η DARPA σκοπεύει να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση με τις πλήρεις τεχνικές λεπτομέρειες του ElectRx εντός των επομένων μηνών στην ιστοσελίδα του Federal Business Opportunities. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν έγκριση και καθοδήγηση από την Food and Drug Administration σε όλες τις φάσεις του πενταετούς προγράμματος, με αποκορύφωμα την έγκριση για πιλοτικές μελέτες συσκευών ElectRx σε ανθρώπους. 

Τεχνολογίες του αύριο !

Ένα mouse βραχιόλι, ένας ανιχνευτής «νοθευμένων» ποτών, μία εφαρμογή για νάρκισσους και ένα τράμ από το μέλλον. Αυτά είναι μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του αύριο. Εφαρμογές, γκάτζετ  και  μηχανές που θα μπούν στην καθημερινότητα μας στα ερχόμενα χρόνια.


Mouse υπό μορφή… βραχιολιού
Eνα «έξυπνο» βραχιόλι με δυνατότητες ποντικιού που κάνει τον υπολογιστή κυριολεκτικά του... χεριού μας ανέπτυξε η καναδική εταιρεία Thalmic Labs, με έδρα στο Οντάριο του Καναδά.
Το επαναστατικό βραχιόλι Myo λειτουργεί με τη βοήθεια αισθητήρων οι οποίοι μετρούν την κίνηση και την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη σύσπαση των μυών. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, μεταφράζει τις κινήσεις του χεριού σε συγκεκριμένες εντολές στην οθόνη του υπολογιστή με τον οποίο συνδέεται μέσω Bluetooth.  
Το τελικό προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην τιμή των 111 ευρώ.
Αισθητήρας ανιχνεύει τα «πειραγμένα» ποτά

Ο τρόπος χρήσης του είναι πανεύκολος: ο χρήστης παραγγέλνει το ποτό του, δεν το αγγίζει, βυθίζει το μικρό γκατζετάκι στο ποτήρι και περιμένει ώσπου να ανάψει η φωτεινή ένδειξη. Αν το φωτάκι είναι πράσινο, τότε μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια το ποτό του. Αν είναι κόκκινο, τότε καλύτερα να το επιστρέψει.
Ο λόγος για το pd.id, έναν αισθητήρα με μέγεθος ενός στικ USB, ικανό να ανιχνεύει επιτυχώς ναρκωτικές ουσίες που μπορεί κάποιος να έχει ρίξει στο ποτήρι μας.
«Το pd.id είναι μια μικρή συσκευή η οποία λειτουργεί με μπαταρία και με τη βοήθεια ενός υπερευαίσθητου αισθητήρα είναι σε θέση να "διαβάζει" την ύπαρξη τυχόν ναρκωτικών ουσιών συγκρίνοντας τα δειγματοληπτικά στοιχεία με μια βάση δεδομένων» εξηγούν οι αμερικανοί δημιουργοί του. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο αισθητήρας ανίχνευσης ύποπτων ουσιών βασίζεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Αστυνομία.
«Πρόκειται για μια συσκευή προσωπικής ασφάλειας η οποία μπορεί να βοηθήσει την κόρη, τον γιο, την αδελφή, τη σύζυγο, τον σύντροφο, τον φίλο ή τη φίλη, τον συνάδελφό μας σε έναν συχνά επικίνδυνο κόσμο» προσθέτει η ομάδα πίσω από το pd.id.
Στην παρούσα φάση το καινοτόμο γκάτζετ για βουτιές ασφαλείας στο ποτήρι βρίσκεται σε στάδιο προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω του Indiegogo.
Καθρέφτη, κινητάκι μου
Για όσους λατρεύουν τις selfies αλλά πολλές φορές πιάνουν τον εαυτό τους κάπως ατημέλητο, γεγονός που τους χαλάει το αισθητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα στη λήψη βίντεο, τώρα υπάρχει το Beauty Mirror. Μια εφαρμογή για το iPhone η οποία σε ρόλο ενός μαγικού καθρέφτη επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει ένα βίντεο του εαυτού του με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις στην εικόνα του και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Για παράδειγμα, αν τη στιγμή της βιντεοσκόπησης έχει ένα αντιαισθητικό σπυράκι, με τη βοήθεια των ειδικών φίλτρων μπορεί απλά να το... σβήσει. Αν πάλι έχει πάρει μερικά κιλάκια τελευταία, μπορεί να αδυνατίσει σε κλάσμα δευτερολέπτου.
«Το Beauty Mirror έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στον χρήστη μια πολύ φυσική εικόνα, παρά τις οποιεσδήποτε αλλαγές» αναφέρει η Μίριαμ Πέτινεν από την εταιρεία Modiface που δημιούργησε το app.
Το τραμ ήρθε από το μέλλον!

«Δρομολόγιο» στο μέλλον υπόσχεται να πραγματοποιεί το νέο υπερ-τράμ που δημιούργησε η ρωσική εταιρεία Uralvagonzavod (UVZ). To R1, όπως ονομάζεται το καινοτόμο τραμ, θα είναι εξοπλισμένο με Wi-Fi, GPS, επτά κάμερες τεχνολογίας HD-CCTV, κλιματισμό και αντιβακτηριακές χειρολαβές.
Ο συρμός θα έχει χωρητικότητα 190-270 επιβατών και μέση ταχύτητα 24 χλμ./ώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της UVZ μάλιστα χαρακτήρισε το νέο τραμ «κρύσταλλο σε μεταλλικό σκελετό» και ένα «iPhone επάνω σε ράγες». Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μασλόβ, το μοντέρνο μοντέλο έχει σχεδιαστεί ώστε να ενσωματώνεται ομοιόμορφα στο περιβάλλον.
Ακόμη και εσωτερικά, με τις ενιαίες θέσεις που εκτείνονται κατά μήκος του, ο στενός συρμός δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι φαρδύς και ευρύχωρος. Στο μπροστινό του μέρος η μύτη που δημιουργεί το παρμπρίζ ενισχύει την ασφάλεια των πεζών, ενώ αυξάνει την ορατότητα του οδηγού κατά 30%.
Παρά το γεγονός ότι το R1 βρίσκεται σε στάδιο πρωτοτύπου, η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να περάσει στη μαζική παραγωγή μέσα στον επόμενο χρόνο. Στόχος της είναι η προώθηση του προϊόντος της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

Πως επιδρά ο καφές στον εγκέφαλο ; (Video)

Από την εφηβεία και έπειτα η πλειοψηφία συνηθίζει να πίνει (τουλάχιστον) έναν καφέ το πρωί για να “ξυπνήσει”, ενώ συνηθισμένο είναι και το φαινόμενο με τους καφέδες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να λειτουργήσει το μυαλό. Τι ισχύει, όμως, απ’ όλα αυτά επιστημονικά;

Η ομάδα AsapSCIENCE εξηγεί στο νέο της video πως η καφεΐνη επιταχύνει την παραγωγή αδρεναλίνης στον εγκέφαλο, αλλά προειδοποιεί ότι ο τρόπος που επιδρά σε αυτή τη διαδικασία είναι παρόμοιος με αυτόν της κοκαΐνης (φυσικά σε μικρότερο βαθμό).