Νέα στοιχεία από το πείραμα LHCb τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο φυσικής LHCb Physics στη Νέα Υόρκη ίσως αποτελούν ενδείξεις για νέους δρόμους στη διατύπωση των φυσικών νόμων.
Το LHCb είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που λαμβάνουν χώρα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 800 επιστήμονες από 60 ερευνητικά ιδρύματα. Καλύπτει μία πληθώρα από φυσικά φαινόμενα με βασικό στόχο την εύρεση παρεκκλίσεων από το Καθιερωμένο Πρότυπο, την υφιστάμενη φυσική θεωρία που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων.
Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο όλα τα σωματίδια της οικογένειας των λεπτονίων (ηλεκτρόνια, μιόνια και σωματίδια ταυ) πρέπει να συμπεριφέρονται με παραμφερή τρόπο και να παράγονται σε περίπου ίσες ποσότητες.
Σε ένα από τα αποτελέσματα του LHCb ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα οι οποίες ίσως οφείλονται σε παρεμβολές από σωματίδια ή δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Οι ερευνητές εστίασαν σε μία συγεκριμένη διάσπαση σωματιδίων που περιλαμβάνει κουάρκ που διασπώνται και παράγουν μεταξύ άλλων και λεπτόνια. Εάν και η θεωρητική πρόβλεψη ήταν πως θα παραχθούν ίσοι αριθμοί από ηλεκτρόνια και μιόνια, το πείραμα παρήγαγε μία περίσσεια ηλεκτρονίων κατα 25%. Εάν ο επόμενος γύρος αποτελεσμάτων υποστηρίξει αυτό το αποτέλεσμα, θα πρόκειται για ένα εμφανές σημάδι για φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο.
“Εάν συνεχίσουμε να παρατηρούμε αυτή την ασυμφωνία, θα έχουμε μία ένδειξη για ένα νέο σωματίδιο, το οποίο παρεμβάλλεται στην παραγωγή μιονίων”, δήλωσε σχετικά ο Μισέλ ντε Σιάν, ερευνητής του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Παρόμοιες μετρήσεις έχουν εκτελεστεί και από άλλα πειράματα, όπως το πείραμα Belle στην Ιαπωνία και το BaBar στην Καλιφόρνια, τα οποία είχαν δώσει μία αναλογία ένα προς ένα ως προς την παραγωγή ηλεκτρονίων και μιονίων. Ωστόσο στις μετρήσεις και των δύο πειραμάτων τα στατιστικά περιθώρια λάθους ήταν αυξημένα και οι ερευνητές δεν είχαν προχωρήσει στη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων.
Εάν και για την ώρα το LHCb δεν έχει τον απαραίτητο όγκο δεδομένων για να αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα, πρόκειται αναμφίβολα για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα διαλευκανθεί κατά την επόμενη φάση λειτουργίας του επιταχυντή LHC, εντός του 2015.
Δημοσίευση σχολίου