Επαναστατική ηλιακή ανεμογεννήτρια λειτουργεί χωρίς άνεμο (video) !

Μια επαναστατική τεχνολογία καθαρής ενέργειας φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε την αιολική ενέργεια.







Ο «ηλιακός αιολικός πύργος» της Clean Wind είναι ένα νέο αιολικό σύστημα που παράγει καθαρή ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κατανάλωση καυσίμου ή παραγωγή απορριμμάτων.


Μάλιστα,το εν λόγω αιολικό σύστημα χρησιμοποιεί τη θερμότητα του ήλιου για να παράξει τον δικό του αέρα, προτέρημα που το καθιστά ελκυστικό σε περιοχές με ανέμους χαμηλής ισχύος ή σποραδικούς ανέμους.


Ο αιολικός πύργος της Clean Wind είναι ουσιαστικά ένας κύλινδρος με ύψος 680 μέτρα που εκμεταλλεύεται τη φυσική καθοδική τάση του αέρα, ψεκάζοντας νερό στην κορυφή του πύργου ώστε να ψύξει τον εισερχόμενο θερμό, ξηρό αέρα.


Καθώς το νερό εξατμίζεται, ψύχει τον αέρα, ο οποίος καθίσταται πυκνότερος και βαρύτερος από τον εξωτερικό αέρα και εισέρχεται στον πύργο με ταχύτητες της τάξης των 80 χιλιομέτρων ανά ώρα. Καθώς ο αέρας φτάνει στη βάση του πύργου ενεργοποιεί ανεμογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.


Στον πύργο μπορούν ακόμα να προσαρμοστούν «κάθετα αιολικά πτερύγια» για να συλλέξουν τον άνεμο και να παραχθεί επιπλέον ενέργεια.

Ένα από τα μειονεκτήματα του συστήματος είναι ότι απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσει, ωστόσο το αντισταθμίζει εν μέρει χάρη στη δυνατότητά του να συλλέγει και να επαναχρησιμοποιεί το νερό που πλεονάζει από την παραγωγική διαδικασία.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως κάθε πύργος ισοδυναμεί με μια πυρηνική μονάδα, χωρίς τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η σχάση του ατόμου. Υποστηρίζει δε ότι η μονάδα μπορεί να παράξει ενέργεια καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο όταν είναι εγκατεστημένη σε ξηρή περιοχή όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας διαφέρει ανά τοποθεσία εγκατάστασης, όμως η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που υπολογίζει την παραγωγική ικανότητα κάθε μεμονωμένου πύργου με βάση τα τοπικά κλιματικά δεδομένα.



Η Clean Wind Energy φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα ζευγάρι δίδυμων αιολικών πύργων κοντά στη Γιούμα της Αριζόνα με προοπτική να ηλεκτροδοτήσουν 1,6 εκατ. νοικοκυριά σε Καλιφόρνια και Αριζόνα.


Με παράγοντα εκμετάλλευσης 70% ο αιολικός πύργος μπορεί να παράξει 700 Μεγαβατώρες ενέργειας εκ των οποίων οι 100 καλύπτουν τις ενεργειακές του ανάγκες και οι υπόλοιπες 600 είναι προς διάθεση στο δίκτυο.



Πάλι στην Αριζόνα, στο Σαν Λουίς αυτή τη φορά, οι υπολογισμοί δείχνουν δυνατότητα μέγιστης παραγωγής 1250 Μεγαβατωρών σε μια μέρα υψηλής ηλιοφάνειας με μέση παραγωγή της τάξης των 435 Μεγαβατωρών.




Έλληνες μαθητές έφτιαξαν δορυφόρο και βραβεύτηκαν απο την ESA ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ) !

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας, η Πολιτεία γενικότερα, να απαξιώνει την ελληνική περιφέρεια και τη γνώση, όμως αυτά τα εμπόδια δε στάθηκαν αρκετά για τους μαθητές της Βιάννου, που διακρίθηκαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για το διάστημα! Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, έφτιαξαν ένα δορυφόρο και βραβεύτηκαν γι αυτό σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος!
«Λεπτομέρεια»: στον διαγωνισμό δεν πήραν μέρος όλα τα μέλη της ομάδας καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε καν στο αίτημα των μαθητών – υποψηφίων να ρυθμιστεί το θέμα της ταυτόχρονης διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού, στη Νορβηγία, με αυτό τον πανελλαδικών εξετάσεων… Και μπορεί το υπουργείο να αγνόησε και το αίτημα ή την προσπάθεια, όμως εκπρόσωποι της ομάδας πήγαν στον διαγωνισμό και βραβεύτηκαν, σε πείσμα της μιζέριας του ελληνικού κράτους…

Από αριστερά, ο καθηγητής Αστρινός Τσουτσουδάκης και οι μαθητές, Γιώργος Λουλάκης, Θάλεια Δογκάκη, Δημήτρης Χριστοδουλάκης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Μαρία Ραπτάκη
Από το 2010 και μετά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESΑ), στην προσπάθεια της να προσελκύσει νέους επιστήμονες, διοργανώνει σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης (NAROM) έναν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς ανάμεσα σε μαθητές των τελευταίων τάξεων των σχολείων.

Τα κυριότερα μέλη της ομάδας
Μέσα από τις 50 αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν από 14 χώρες που είναι μέλη της ESA για τον προσεχή Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Cansat 2014, το Γενικό Λύκειο Βιάννου κατάφερε με την πρωτότυπη πρόταση των μαθητών του να είναι ένα από τα 9 σχολεία που θα ταξιδέψουν στην μακρινή Andoya της Νορβηγίας στις αρχές του Ιουνίου 2014. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι συνολικά 16 με τις υπόλοιπες 7 να είναι αυτές που θα διακριθούν στους αντίστοιχους Εθνικούς Διαγωνισμούς.

Από την προετοιμασία στη διάρκεια της χρονιάς
Από τον 35ο στον 69ο παράλληλο ή αλλιώς από το νοτιότερο στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης βρέθηκε την περασμένη βδομάδα το Γενικό Λύκειο της ακριτικής Βιάννου για το διαγωνισμό 2014 European Cansat Competition. Ο Γιώργος Λουλάκης και η Θάλεια Δογκάκη, μαθητές της Β΄ τάξης, με τη συνοδεία του καθηγητή Φυσικής, Αστρινού Τσουτσουδάκη, χρειάστηκαν από 4 πτήσεις και 2 σχεδόν ημέρες για κάθε κατεύθυνση για να παρευρεθούν στο νησί Andoya που βρίσκεται βόρεια της Νορβηγίας.

Μαζί με τους κριτές
Από την ομάδα ViannoSat μεγάλοι απόντες ήταν οι αριστούχοι και πολυτάλαντοι μαθητές της Γ” τάξης Παναγιώτης Ραπτάκης, Μαρία Ραπτάκη και Δημήτρης Χριστοδουλάκης για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη λίγους μήνες νωρίτερα αφού μετέθεσε την συνηθισμένη ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αποτέλεσμα να συμπέσει με αυτή του διαγωνισμού. Μεγάλη η απογοήτευση των παιδιών μετά από τόσους μήνες σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας ενώ αποκαρδιωτική ήταν η στάση του απερχόμενου Υπουργού Παιδείας που δεν απάντησε ούτε καν αρνητικά στην επιστολή των παιδιών για οποιαδήποτε πιθανή λύση που δεν θα αδικούσε φυσικά τους συνυποψηφίους τους.

Αναλύοντας στους κριτές τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δορυφόρου
Την ώρα της πτήσης του δορυφόρου, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Νορβηγίας
  
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που δεν είχε λάβει υπόψιν της τις ημερομηνίες του δημοφιλούς διαγωνισμού που διοργανώνεται τα 5 τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, στην οποία μετέχει σαν ισότιμο μέλος από την ίδρυση της, την ίδια στιγμή που γίνονται εξαγγελίες για την αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, για την καταπολέμηση της στείρας γνώσης και άλλα βαρύγδουπα.
Το μικρό ακριτικό σχολείο των μόλις 61 μαθητών της πολύπαθης Βιάννου παρευρέθηκε και διαγωνίσθηκε ισότιμα μαζί με κάποια από τα κορυφαία δημόσια σχολεία της Ευρώπη χάρη στο κουράγιο, τη θέληση και το πείσμα δύο εξαιρετικών παιδιών που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν με δική τους υπέρμετρη προσπάθεια όλα τα γλωσσικά και γνωστικά εμπόδια που εμφανίζονταν. Σαν μέτρο σύγκρισης εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γεγονός ότι για τη σύνθεση όλων των υπόλοιπων ομάδων είχαν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον έξι μαθητές με καθένα τους απόλυτα εξειδικευμένο ως προς τη γνώση του αντικειμένου που είχε να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει.

Σκίζοντας τον αέρα με ταχύτητα 550 Km την ώρα
Ο μικροσκοπικός δορυφόρος που μετέφεραν στις αποσκευές τους, εκτοξεύτηκε με πύραυλο σε ύψος που υπολογίστηκε στα περίπου 1032 μέτρα από τους ίδιους τους μαθητές ενώ κατά την κάθοδο του πραγματοποίησε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που βρέθηκαν να είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτές του γειτονικού Αστεροσκοπείου της πόλης Tromso. Μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών οδήγησε σε μια εξαιρετικά ανθεκτική σχεδίαση και κατασκευή που άντεξε τις τεράστιες διαδοχικές επιταχύνσεις σε αντίθεση με αυτούς των περισσοτέρων ομάδων που παρουσίασαν προβλήματα και είτε διαλύθηκαν κατά την εκτόξευση είτε δεν κατάφεραν να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα της πτήσης στο σταθμό βάσης.

Με την ομάδα Grecosat των Ισπανών από το Τολέδο
Ο έπαινος που απονεμήθηκε στην ομάδα ViannoSat για την μικρότερη ομάδα που κατόρθωσε ποτέ επιτυχημένη εκτόξευση και αποστολή ήταν η ελάχιστη ανταμοιβή για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για όσα έμειναν πίσω αφού παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα ταξίδευαν στη Νορβηγία εντούτοις δεν έλειψαν ούτε στιγμή από τις πολύ συχνές συναντήσεις μέσα στη βδομάδα, με έμφαση στα Σαββατοκύριακα, θυσιάζοντας όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και αυτό από το διάβασμα τους ακόμα και τις παραμονές των εξετάσεων.
Μια και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία κάλυψε μόνο τα έξοδα της εκεί διαμονής και διατροφής, το ποσό που απαιτήθηκε για την μετακίνηση της ομάδας προήλθε τόσο από τον τοπικό Δήμο Βιάννου όσο και από χορηγίες επιχειρήσεων αλλά και απλών ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται ακόμα και οι γονείς των μαθητών που είδαν τα παιδιά τους να μένουν πίσω λόγω εξετάσεων γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το μεγαλείο της ψυχής αυτής της παραμελημένης και πολύπαθης γωνιάς της Ελλάδας παραμένει αστείρευτο.

Το banner της ομάδας στο facebook

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Τα Cansats, ονομασία που προέρχεται από σύντμηση των λέξεων Can (κονσέρβα) και Satellite (δορυφόρος), είναι ομοιώματα πραγματικών δορυφόρων σε μικροκλίμακα που φυσικά δεν προορίζονται να εγκαταλείψουν την ατμόσφαιρα της γης ή να τεθούν σε τροχιά γύρω από αυτήν. Εκτοξεύονται ανά ζεύγη με κατάλληλα διαμορφωμένο πύραυλο που επιταχύνει μέχρι την ταχύτητα των 544 Km/h μέσα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα φτάνοντας τελικά σε ύψος περίπου 1000-1200 μέτρων από όπου και απελευθερώνονται.

Φωτογραφία με τις συμμετοχές από όλη την Ευρώπη
Τα Cansats στην απλούστερη μορφή τους μεταφέρουν μια σειρά αισθητήρων προκειμένου να πραγματοποιούν μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων και να μεταδίδουν ασύρματα τα σχετικά δεδομένα στο σταθμό βάσης. Σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής της καινοτόμου αυτής μεθόδου προσέγγισης της γνώσης οι μαθητές αναλαμβάνουν την ευθύνη της επιλογής και συναρμολόγησης των ηλεκτρονικών μερών, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο καλής λειτουργίας του μικροϋπολογιστή, το σχεδιασμό και την κατασκευή του συστήματος ασφαλούς προσεδάφισης, την κατασκευή των κεραιών εκπομπής και λήψης καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη για τη δευτερεύουσα αποστολή που έχουν επιλέξει.
Η πρωτεύουσα αποστολή που είναι κοινή για όλους τους μαθητές είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας και της βαρομετρικής πίεσης, ο υπολογισμός του ύψους και της ταχύτητας καθόδου (η οποία θα έχει επιπλέον υπολογιστεί θεωρητικά με βάση τη θεωρία της Φυσικής, θα έχει προσομοιωθεί σε σχετικό λογισμικό και θα έχει μετρηθεί και πειραματικά αφήνοντας το δορυφόρο να πέσει από το καμπαναριό της εκκλησίας του χωριού) κλπ ενώ οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βιάννου έχουν επιλέξει σαν δευτερεύουσα αποστολή, την απελευθέρωση ενός μικρότερου δέσμιου δορυφόρου που θα πραγματοποιήσει με μεγάλη ακρίβεια την μέτρηση του μαγνητικού πεδίου της Γης ενώ επίσης θα κάνει και μια εκτίμηση της πιθανής σύστασης του εδάφους σε πετρώματα στο σημείο προσεδάφισης.

Η Ελληνική Σημαία στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης
Να σημειωθεί ότι όλος ο ηλεκτρονικός και μηχανολογικός εξοπλισμός θα πρέπει να χωρέσει μέσα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού ενώ το συνολικό βάρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 350 γραμμάρια. Τα εργαστήρια, οι κατασκευές και οι δοκιμές πραγματοποιούνται ήδη τα Σαββατοκύριακα και φυσικά πάντοτε εκτός σχολικού ωραρίου.

Ποιες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα ;

Δείτε 5 τροφές που αποτελούν σύμμαχο της κυτταρίτιδας και που οφείλουμε να αποφεύγουμε αν θέλουμε να εμποδίσουμε την εμφάνισή της.



Αλμυρές και λιπαρές τροφές
‘Οταν αγοράζετε κρέας επιλέξτε να είναι χωρίς λίπος. Καλύτερα να τρώτε άσπρο κρέας. Αποφύγετε τις λιπαρές, τηγανιτές και κονσερβαρισμένες τροφές, που περιέχουν πολύ αλάτι. Η τροφή κατακρατά υγρά στον οργανισμό και ευνοεί την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Απαγορευμένες τροφές είναι τα τσιπς, τα αλμυρά σνακ, το λιπαρό κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα, το βούτυρο, η μαργαρίνη και το πρόβειο τυρί με υψηλά λιπαρά. ‘Οταν προετοιμάζετε το φαγητό αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Θα δώσουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση. Να τρώτε περισσότερα βραστά ή στον ατμό φαγητά, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Ζάχαρη
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη προκαλεί τη σύνδεση των σακχάρων με τις πρωτεΐνες και αυτό εξασθενεί την επίδραση της πρωτεΐνης και προκαλεί φλεγμονή. ‘Ετσι εμφανίζεται κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα γλυκά σνακ.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές λόγω του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες και τοξίνες. Επιπλέον αυξάνει τη βλάβη των μυϊκών και δερματικών κυττάρων. Μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό, δηλαδή μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα.
Γρήγορο φαγητό
Η συγκεκριμένη τροφή είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας, επειδή περιέχει πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση γρήγορων φαγητών προκαλεί χάος στον οργανισμό και σταδιακά συσσωρεύονται βλαβερά συστατικά κάτω από το δέρμα. ‘Οσο περισσότερο γρήγορο φαγητό τρώτε τόσο πιο ορατή θα είναι η κυτταρίτιδα, από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν τις κονσέρβες, τις σάλτσες ζυμαρικών, τα λουκάνικα, το παγωτό, τους χυμούς, τα σνακ και τα μπισκότα. Επίσης πρέπει να προσέχετε το ψωμί και το αλεύρι.

Πρόγραμμα που μαθαίνει μόνο του «τα πάντα για τα πάντα» !


Το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο διδάσκει μόνο του στον εαυτό του όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για οποιαδήποτε οπτική έννοια δημιούργησαν ερευνητές του University of Washington (UW) και του Allen Institute for Artificial Intelligence.
To όνομα του προγράμματος είναι LEVAN (Learning Everything About Anything), και αναζητεί σε εκατομμύρια πηγές και φωτογραφίες στο Web για να «μάθει» όλες τις πιθανές εκδοχές μίας έννοιας. Στη συνέχεια παρουσιάζει στους χρήστες τα αποτελέσματα ως μία αναλυτική λίστα εικόνων, βοηθώντας στην γρήγορη και λεπτομερή κατανόηση διαφόρων θεμάτων.
«Όλη η υπόθεση είναι ο εντοπισμός συσχετισμών μεταξύ οπτικών δεδομένων και δεδομένων σε κείμενο» αναφέρει ο Άλι Φαράντι, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του University of Washington. «Το πρόγραμμα μαθαίνει να συνδυάζει πλούσια σετ φράσεων με πίξελ σε εικόνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίζει περιπτώσεις συγκεκριμένων νοημάτων όταν τα βλέπει».
Η ομάδα θα παρουσιάσει το project και ένα σχετικό paper μέσα στο μήνα στη συνδιάσκεψη Computer Vision and Pattern Recognition στο Κολόμπους του Οχάιο. Το πρόγραμμα μαθαίνει ποιοι όροι είναι σχετικοί «κοιτώντας» στο περιεχόμενο των εικόνων που βρίσκει στο Web και εντοπίζοντας χαρακτηριστικά «μοτίβα» μέσω της χρήσης αλγορίθμων αναγνώρισης αντικειμένων. Διαφέρει από τις online «βιβλιοθήκες» εικόνων επειδή αντλεί από ένα μεγάλο σετ φράσεων προκειμένου να κατανοήσει και να καταδείξει φωτογραφίες βάσει του περιεχομένου και της διάταξης των pixels- όχι μόνο από λέξεις σε λεζάντες.
Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στην υπάρχουσα «βιβλιοθήκη», όπου υπάρχουν περίπου 175 έννοιες, από «αερογραμμές» και «παράθυρα» μέχρι «όμορφο», «λαμπερό», «καρκίνος», «καινοτομία», «ρομπότ», «άλογο» κ.α.

LEVAN
Mία αναζήτηση για «σκύλο» (dog) θα εμφανίσει φωτογραφίες από υποκατηγορίες όπως  «chihuahua dog», «black dog», «swimming dog» κ.α., καθώς και «dog nose», «sad dog» κλπ.
Εάν η ζητούμενη έννοια δεν υπάρχει, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει έναν όρο αναζήτησης και το πρόγραμμα θα αρχίσει αυτόματα να δημιουργεί μία εκτενή λίστα εικόνων που μπορεί να σχετίζονται με αυτήν. Για παράδειγμα, μία αναζήτηση για «σκύλο» (dog) θα εμφανίσει φωτογραφίες από υποκατηγορίες όπως  «chihuahua dog», «black dog», «swimming dog» κ.α., καθώς και «dog nose», «sad dog» κλπ.   Στην «καρδιά» της τεχνικής αυτής βρίσκεται η αναζήτηση σε κείμενα από εκατομμύρια βιβλία γραμμένα στην αγγλική γλώσσα τα οποία είναι διαθέσιμα στο Google Books, όπου το πρόγραμμα αναζητεί κάθε περίπτωση όπου συναντάται η αναζητούμενη έννοια. Στη συνέχεια ο αλγόριθμος προχωρά σε φιλτράρισμα, αφήνοντας έξω λέξεις που δεν έχουν «οπτικό» χαρακτήρα- για παράδειγμα, στο «άλογο» (horse) θα κρατήσει φράσεις όπως «jumping horse», αλλά θα αφήσει έξω φράσεις όπως «my horse» και «last horse». Όταν βρει τις φράσεις που είναι σχετικές, κάνει μία αναζήτηση εικόνων στο Ίντερνετ, αναζητώντας ομοιομορφία σε αυτές που βρίσκει και μετά «αναγνωρίζει» όλες τις εικόνες που σχετίζονται με τη ζητούμενη φράση.
«Μεγάλες πηγές πληροφοριών όπως τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες κινούνται προς την κατεύθυνση της παρουσίασης οπτικών πληροφοριών στους χρήστες επειδή είναι ευκολότερη η κατανόηση και η πλοήγηση μέσα σε έννοιες. Ωστόσο, έχουν περιορισμένες δυνατότητες ʽκάλυψηςʼ καθώς πολύ συχνά η τακτοποίηση/ διαχείρισή τους γίνεται χειροκίνητα. Το νέο πρόγραμμα δεν χρειάζεται ανθρώπινη επίβλεψη και έτσι μπορεί να μάθει αυτόματα το οπτικό περιεχόμενο κάθε έννοιας» αναφέρει ο Σαντός Ντιβάλα, του Allen Institute for Artificial Intelligence.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο. Προς το παρόν η ταχύτητά με την οποία «μαθαίνει» για μια έννοια περιορίζεται λόγω της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για κάθε αναζήτηση (χρειάζονται μέχρι και 12 ώρες για κάποιες ευρείες έννοιες). Οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην αύξηση των δυνατοτήτων και της ταχύτητας επεξεργασίας, ενώ ευελπιστούν στη χρήση του προγράμματος ως εκπαιδευτικού εργαλείου και «τράπεζας» πληροφοριών για επιστήμονες που δουλεύουν πάνω στον τομέα του computer vision.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το  U.S. Office of Naval Research, το National Science Foundation και το UW.

Υγρό πόσιμο κολλαγόνο : Τί είναι ; και όσα πρέπει να ξέρετε ...

Αρκετός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο προκειμένου να ενισχύσει την υγεία και την εμφάνισή του. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το περιεχόμενο αυτών των σκευασμάτων απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το σώμα αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη είναι υπό αμφισβήτηση.

Το κολλαγόνο (collagen) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.

Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. To κολλαγονο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.

Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ’ ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.

Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε  να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και  το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ’ όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγόνο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.


http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/kollagono-660_0.png
Αμινοξέα και πεπτίδια

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγή κολλαγόνου; Ένας τρόπος να καταναλώνει τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (από τη διατροφή και ενδεχομένως από τα διατροφικά συμπληρώματα). Ένας άλλος τρόπος είναι να καταναλώνει τροφές με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (100 γραμμάρια κρέας περιέχουν περιέχουν 6 γραμμάρια κολλαγόνου).

To ερώτημα είναι: Αν κάποιος λαμβάνει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο (σε υγρή μορφή ή σε χάπια ή σε σκόνη) θα δώσει στο σώμα του μια ώθηση ώστε να παράγει περισσότερο κολλαγόνο; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι διότι το κολλαγόνο δεν απορροφάται ως τέτοιο.

Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το αυγό). Συνεπώς το να καταναλώνει κάποιος πόσιμο κολλαγόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία αφού υπάρχουν τροφές που παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια αρκετά μεγάλη πρωτεΐνη η οποία σε καμία περίπτωση δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία.

Υπάρχει ενδεχομένως κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε το να βοηθάει το υγρό πόσιμο  κολλαγόνο; Η μόνη περίπτωση είναι όταν περιέχονται σ’ αυτό ορισμένα πεπτίδια τα οποία κάποιος δεν μπορεί να συνθέσει εύκολα. Η λέξη πεπτίδια προέρχεται από το “πεπτός”. Πρόκειται για “μικρές πρωτεΐνες” που απορροφούνται από τον οργανισμό χωρίς περαιτέρω διάσπαση. Θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί κανείς την περίπτωση που κάποιος έχει μια δυσκολία να συνθέσει ορισμένα μέρη του κολλαγόνου τα οποία υπάρχουν έτοιμα στο υγρό, πόσιμο  κολλαγόνο. Από την άλλη μεριά όμως, τέτοια πεπτίδια είναι παρόντα και όταν τρώμε ζωικές τροφές οι οποίες όπως είπαμε περιέχουν κολλαγόνο. Με λίγα λόγια, το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες.

Οι εταιρείες που εμπορεύονται διατροφικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πόσιμου κολλαγόνου σε υγρή μορφή είναι αμέτρητες και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην αισθητική όσο και στην ιατρική. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα και στην οστεοπόρωση. Η έρευνα έχει δείξει ότι το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο πράγματι απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό, πάνω από 90% (κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο σε σκόνη) ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό βοηθάει σε κάτι περισσότερο από μια διατροφή που περιέχει ήδη τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή δοσολογία.

Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός κι αν κάποιος καταναλώνει ήδη πολλές πρωτεΐνες. Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της πρωτεΐνης που μπορεί να προσληφθεί χωρίς παρενέργειες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Διότι το άζωτο των πρωτεϊνών μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και όταν η πρόσληψη σε πρωτεΐνες υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία, αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.

Εχθρός η ζάχαρη και το κάπνισμα

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί του κολλαγόνου είναι η ζάχαρη και το κάπνισμα. Η γλυκόζη, το “ζάχαρο” του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, ένα φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και επιταχύνει τη γήρανση. Όσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα (αυτό συμβαίνει όταν τρώμε πολλούς απλούς υδατάνθρακες), τόσο μεγαλύτερη η γλυκοζυλίωση. Μάλιστα η φρουκτόζη προκαλεί 10 φορές μεγαλύτερη γλυκοζυλίωση από τη γλυκόζη. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας. Το δέρμα σακουλιάζει και τα διάφορα όργανα του σώματος γίνονται πιο άκαμπτα.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κολλαγόνου που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Η γλυκοζυλίωση στοχεύει στο κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, το οποίο διαρκεί περισσότερο και είναι πιο σταθερό μετατρέποντάς το σε κολλαγόνο τύπου Ι που είναι πιο εύθραυστο.

Τέλος, το κάπνισμα ο κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο και μειώνει και την παραγωγή του. Μια μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% εξαιτίας του καπνίσματος.
 http://www.puregoldcollagen.gr/images/industrial%20production%20hydrolysed%20collagen.png

Δες το σπίτι σου με την νέα υπηρεσία της Google !

Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση, εμφανίζεται ο δρόμος και το σπίτι που ψάχνετε.


Στην αρχή αυτή η εφαρμογή μπορεί και να σας ενθουσιάσει.Ίσως σας προκαλέσει και κάποιου είδους νοσταλγία.   Το γεγονός ότι μπορείτε να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνσή σας στον υπολογιστή και να δείτε το δρόμο που ζείτε, τη γειτονιά και τελικά το σπίτι σας, στην πορεία ίσως σας φανεί λίγο τρομακτικό.  

Μπείτε (εδώ) και πληκτρολογήστε τη διεύθυνσή σας 

Ενδείξεις για νέα φυσική από το πείραμα LHC-b !


Νέα στοιχεία από το πείραμα LHCb τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο φυσικής LHCb Physics στη Νέα Υόρκη ίσως αποτελούν ενδείξεις για νέους δρόμους στη διατύπωση των φυσικών νόμων.
Το LHCb είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που λαμβάνουν χώρα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 800 επιστήμονες από 60 ερευνητικά ιδρύματα. Καλύπτει μία πληθώρα από φυσικά φαινόμενα με βασικό στόχο την εύρεση παρεκκλίσεων από το Καθιερωμένο Πρότυπο, την υφιστάμενη φυσική θεωρία που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων.
Σύμφωνα με το Καθιερωμένο  Πρότυπο όλα τα σωματίδια της οικογένειας των λεπτονίων (ηλεκτρόνια, μιόνια και σωματίδια ταυ) πρέπει να συμπεριφέρονται με παραμφερή τρόπο και να παράγονται σε περίπου ίσες ποσότητες.
Σε ένα από τα αποτελέσματα του LHCb ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα οι οποίες ίσως οφείλονται σε παρεμβολές από σωματίδια ή δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Οι ερευνητές εστίασαν σε μία συγεκριμένη διάσπαση σωματιδίων που περιλαμβάνει κουάρκ που διασπώνται και παράγουν μεταξύ άλλων και λεπτόνια. Εάν και η θεωρητική πρόβλεψη ήταν πως θα παραχθούν ίσοι αριθμοί από ηλεκτρόνια και μιόνια, το πείραμα παρήγαγε μία περίσσεια ηλεκτρονίων κατα 25%. Εάν ο επόμενος γύρος αποτελεσμάτων υποστηρίξει αυτό το αποτέλεσμα, θα πρόκειται για ένα εμφανές σημάδι για φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο.
 http://lhcb-public.web.cern.ch/lhcb-public/lhcb_collaboration.jpg

“Εάν συνεχίσουμε να παρατηρούμε αυτή την ασυμφωνία, θα έχουμε μία ένδειξη για ένα νέο σωματίδιο, το οποίο παρεμβάλλεται στην παραγωγή μιονίων”, δήλωσε σχετικά ο Μισέλ ντε Σιάν, ερευνητής του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Παρόμοιες μετρήσεις έχουν εκτελεστεί και από άλλα πειράματα, όπως το πείραμα Belle στην Ιαπωνία και το BaBar στην Καλιφόρνια, τα οποία είχαν δώσει μία αναλογία ένα προς ένα ως προς την παραγωγή ηλεκτρονίων και μιονίων. Ωστόσο στις μετρήσεις και των δύο πειραμάτων τα στατιστικά περιθώρια λάθους ήταν αυξημένα και οι ερευνητές δεν είχαν προχωρήσει στη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων.
Εάν και για την ώρα το LHCb δεν έχει τον απαραίτητο όγκο δεδομένων για να αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα, πρόκειται αναμφίβολα για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα διαλευκανθεί κατά την επόμενη φάση λειτουργίας του επιταχυντή LHC, εντός του 2015.






 http://inspirehep.net/record/1239160/files/LHCb-upgrade-fig.png

Ελκτική ακτίνα: ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας γίνεται πραγματικότητα !

Όλοι οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας γνωρίζουν την έννοια της ελκτικής ακτίνας (tractor beam), καθώς είναι «παραδοσιακά» ένα εκ των ουκ άνευ του «sci-fi» (αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρώτη σκηνή της πρώτης ταινίας του Star Wars ή το Star Trek).Ωστόσο, αν και κλασικά θεωρούνταν ως αυτό ακριβώς (επιστημονική φαντασία), κάποιοι ερευνητές εργάζονταν προς αυτή την κατεύθυνση, και πλέον όπως δείχνουν τα πράγματα η ελκτική ακτίνα μπορεί να θεωρηθεί μάλλον «science fact» και όχι «fiction»: ερευνητές του University of Dundee δημιούργησαν μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα, χρησιμοποιώντας ενέργεια από εξοπλισμό υπερήχων για να ασκήσουν δύναμη σε ένα αντικείμενο, τραβώντας το προς την πηγή της ενέργειας.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επέδειξε μία λειτουργική ακουστική ελκτική ακτίνα και η πρώτη φορά που μία τέτοια ακτίνα χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσει κάτι μεγαλύτερο από μικροσκοπικούς στόχους» αναφέρει η Δρ. Κριστίν Ντεμόρ, του Institute for Medical Science and Technology (IMSAT) του πανεπιστημίου.

«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι μπορείς να ασκήσεις επαρκή δύναμη σε ένα αντικείμενο μεγέθους περίπου ενός εκατοστού για να το κρατήσεις ή να το μετακινήσεις, κατευθύνοντας στο πίσω μέρος του δίδυμες ακτίνες ενέργειας από τον εξοπλισμό υπερήχων» προσθέτει.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μία συσκευή υπερήχων που έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινική χρήση σε εγχειρήσεις υπερήχων καθοδηγούμενες από MRI. Τα αποτελέσματα της έρευνας – η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες του Southampton University και του Illinois Wesleyan University- δημοσιεύτηκαν στο Physical Review Letters.
                 
Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, το συγκεκριμένο επίτευγμα έχει σημαντικές δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των ιατρικών εφαρμογών με υπερήχους. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες προόδους στην εφαρμογή τεχνικών με υπερήχους σε τομείς όπως η υγεία» αναφέρει η Δρ. Ντεμόρ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Electronic Sonotweezers: Particle Manipulation with Ultrasonic Arrays», ύψους 3,6 εκατ. λιρών, του βρετανικού EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council).

Εκρηκτικό πείραμα δημιουργεί μίνι supernova !

Ακτίνες λέιζερ 60 δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από έναν δείκτη λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν στην Οξφόρδη για τη δημιουργία ενός σουπερνόβα εργαστηρίου.
Τα σουπερνόβα, ή υπερκαινοφανείς αστέρες, πυροδοτούνται όταν ο πυρήνας ενός γερασμένου άστρου καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος, ή όταν οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις του βγουν εκτός ελέγχου.
Το ωστικό κύμα που δημιουργούν οι εκρήξεις εξαπλώνεται στο Διάστημα και μέσα σε λίγες εκατοντάδες χρόνια καλύπτει απόσταση αρκετών ετών φωτός. Το κύμα συχνά δημιουργεί ομοιόμορφες σφαίρες γύρω από το νεκρό άστρο, αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήθελαν να μελετήσουν το Α της Κασσιόπης (Cas A), ένα υπόλειμμα υπερκαινοφανούς που παρουσιάζει ακανόνιστο σχήμα με κόμπους και παράξενες συστροφές, οι οποίες συνδέονται με ισχυρές εκπομπές ραδιοκυμάτων και ακτίνων Χ.
Πώς άραγε απέκτησε αυτό το ακανόνιστο σχήμα το υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς; Ίσως το ωστικό κύμα διαταράχτηκε από πυκνά σύννεφα αερίου που βρέθηκαν στο διάβα του, εικάζουν οι αστροφυσικοί.


Και, όπως φαίνεται, η θεωρία αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί από εργαστηριακά πειράματα, αντί από παρατηρήσεις με τηλεσκόπια.
Η δημιουργία ενός τεχνητού σουπερνόβα υπό κλίμακα είναι εφικτή επειδή «οι νόμοι της φύσης είναι ίδιοι παντού, όπως τα κύματα μέσα σε έναν κουβά είναι συγκρίσιμα με τα κύματα στους ωκεανούς» λέει ο καθηγητής Φυσικής Τζιανλούκα Γκρέγκορι, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Physics.
Οι ερευνητές στόχευσαν τρεις ισχυρές δέσμες λέιζερ σε έναν στόχο από άνθρακα, λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, ο οποίος είχε αναρτηθεί μέσα σε έναν θάλαμο με χαμηλή πυκνότητα του αερίου αργού.
Η τεράστια ποσότητα θερμότητας από τα λέιζερ ανέβασε απότομα τη θερμοκρασία σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και προκάλεσε την έκρηξη του στόχου και τη δημιουργία ενός ωστικού κύματος που διαδόθηκε στο αραιό αέριο.
Σε μια προσπάθεια να προσομοιώσουν τις μάζες αερίου που μπορεί να διατάραξαν το σουπερνόβα του Α της Κασσιόπης, οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει δίπλα στον στόχο ένα πλαστικό πλέγμα που διατάραξε το ωστικό κύμα.
«Το πείραμα έδειξε ότι, καθώς η έκρηξη περνά μέσα από το πλέγμα γίνεται ακανόνιστη και στροβιλώδης όπως στις εικόνες του Α της Κασσιόπης» αναφέρει ο καθηγητής Γκρέγκορι.
Το πείραμα έδειξε επίσης ότι το μαγνητικό πεδίο που δημιούργησε η έκρηξη ήταν ισχυρότερο με το πλέγμα παρά χωρίς, μια παρατήρηση που δείχνει να εξηγεί τις εκπομπές ραδιοκυμάτων και ακτίνων Χ από το Cas A.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι οι εκρήξεις υπερκαινοφανών δεν εξαπλώνονται πάντα σε ομοιόμορφα κατανεμημένο διαστρικό μέσο. Βρίσκονται επίσης σε συμφωνία με παρατηρήσεις και υπολογιστικά μοντέλα ενός ωστικού κύματος που περνά από ένα "σβολιασμένο» μέσο» προσθέτει ο ερευνητής.
Εκτός όμως του ότι αποκάλυψε το μηχανισμό μέσω του οποίου σχηματίστηκε το υπόλειμμα της Cas A, το πείραμα βοήθησε στην επιβεβαίωση των μαθηματικών μοντέλων για τις εκρήξεις υπερκαινοφανών.
Πράγματι, η προσομοίωση του πειράματος σε υπερυπολογιστές του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne στις ΗΠΑ, ένα εγχείρημα που χρειάστηκε 20 εκατομμύρια ώρες υπολογιστών, έδωσε τα ίδια αποτελέσματα με την πραγματική μίνι έκρηξη.

Πείραμα του CERN προσπαθεί να βρει πού πήγε η αντιύλη


Νέα δεδομένα από το πείραμα ALPHA που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) φέρνουν τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν τι συνέβη στην αντιύλη του Σύμπαντος.
Το πρόβλημα της ασυμμετρίας μεταξύ ύλης και αντιύλης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη φυσική καθώς ενώ η θεωρία μοιράζει πρακτικά τις ίδιες πιθανότητες ύπαρξης στις δύο μορφές της ύλης (με μια ελαφρότατη προτίμηση ενός μέρους στα 10 δισεκατομμύρια προς τη συνήθη ύλη), το Σύμπαν φαίνεται πως αποτελείται εξ ολοκλήρου από τη γνωστή μας ύλη.
Κάθε γνωστό σωματίδιο έχει και το αντίστοιχο αντισωματίδιο, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρόνιο και το ποζιτρόνιο τα οποία είναι πανομοιότυπα, με τη μόνη διαφορά πως φέρουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία.
Όταν ένα σωματίδιο συγκρουστεί με ένα αντισωματίδιο εξαϋλώνονται άμεσα, απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας, οπότε είμαστε μάλλον τυχεροί που στο Σύμπαν δεν συναντούμε αντιύλη. Εάν όμως είναι σωστές οι φυσικές θεωρίες που προβλέπουν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης κατά τη Μεγάλη Έκρηξη, τι συνέβη αργότερα στην αντιύλη;
               
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν οι ερευνητές μέσω του πειράματος ALPHA, το οποίο μετρά το ηλεκτρικό φορτίο των ατόμων του αντιυδρογόνου (ένα αντι-πρωτόνιο που περιβάλλεται από ένα ποζιτρόνιο), το οποίο βρήκαν ίσο με μηδέν μέχρι και τα πρώτα οκτώ δεκαδικά ψηφία.
Αν και το αποτέλεσμα δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, αφού και το υδρογόνο είναι ηλεκτρικά ουδέτερο, πρόκειται για την πρώτη φορά που μετριέται με υψηλή ακρίβεια το φορτίο ενός αντι-ατόμου.
«Είναι καθησυχαστικό που η φύση συμπεριφέρεται όπως περιμένουμε, αλλά ως επιστήμονες δε θα πρέπει να παίρνουμε τίποτε για δεδομένο, οπότε τέτοιες μετρήσεις είναι πολύ σημαντικές», εξηγεί ο βρετανός καθηγητής φυσικής Τζον Γούμερσλι.
Με την επανεκκίνηση του επιταχυντή LHC στο CERN τα πειράματα αντιύλης θα επανέλθουν σύντομα με νέες μετρήσεις. Η βελτιωμένη έκδοση του ίδιου πειράματος ALPHA-2 όπως και τα ATRAP και  ACASUSA αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια της αντιύλης όπως και το νέο πείραμα AEGIS που θα μελετήσει τις επιδράσεις της βαρύτητας στο αντιυδρογόνο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.
           https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1kta3LZCM8Fb-pfhNDMbduRikHCTJ_SG4NjIzide0cwZEj8hNwqR7d-OHma1KpPQ392M8YWbFb0B633p9DNuHW0Edo0aHfBOd0t1eXgB2gBBC0drGQveptP6gxTwFAlcxQpcb8y1jDlgj/s1600/antimatter-2.gif