Η ζωή κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Η ζωή όχι μόνο υπάρχει αλλά μπορεί και συντηρείται σε ενεργά οικοσυστήματα με πλούσια ποικιλότητα μέσα στο αφιλόξενο, ψυχρό και απολύτως σκοτεινό περιβάλλον των νερών που είναι κλεισμένα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Αυτό αποδεικνύει η μελέτη των μικροοργανισμών στα δείγματα νερού από τη «σφραγισμένη» μέσα στον πάγο της Δυτικής Ανταρκτικής λίμνη Γουίλανς.



Τα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά τις σχετικές θεωρίες των επιστημόνων, προσφέρουν νέα στοιχεία τόσο για τη μελέτη της ζωής στη Γη όσο και για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης ύπαρξής της έξω από τον πλανήτη μας.


Τα μοναδικά αξιόπιστα δείγματα

Τα δείγματα νερού που ανέσυρε από τη Γουίλανς η αμερικανική αποστολή WISSARD (Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling) τον Ιανουάριο του 2013 ήταν τα πρώτα που ελήφθησαν από κάποια από τις πολλές λίμνες που είναι «θαμμένες» κάτω από τους πάγους της Ανταρτικής και προσέλκυσαν αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας καθώς είχε διαπιστωθεί ότι περιείχαν μικρόβια.

Λίγο αργότερα είχε ακολουθήσει μια ανάλογη δειγματοληψία – και μια ανακοίνωση για «νέα μορφή ζωής« – από τη ρωσική αποστολή στην επίσης «κλεισμένη» από τον πάγο λίμνη Βοστόκ, όπως όμως αποδείχθηκε τα ρωσικά δείγματα είχαν επιμολυνθεί κατά την ανάσυρσή τους. Τα δείγματα της Γουίλανς παρέμειναν λοιπόν τα μόνα «καθαρά» και αξιόπιστα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα των μελετών που γίνονται σε αυτά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.


Πλούσια οικοσυστήματα

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Nature», δικαίωσε της προσδοκίες αφού δείχνει πώς η ζωή μπορεί να συντηρηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει «δει» το φως του ήλιου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Τα νερά της λίμνης Γουίλανς είναι πλούσια σε μικροβιακή ζωή, η οποία μάλιστα εμφανίζει εντυπωσιακή για τις αντίξοες συνθήκες ποικιλότητα.

Οι ερευνητές «μέτρησαν» 130.000 κύτταρα μικροοργανισμών ανά χιλιοστό του λίτρου νερού – πυκνότητα μιρκοβιακής ζωής αντίστοιχη με αυτή που συναντάται σε μγάλο μέρος των νερών στα βάθη των ωκεανών της Γης – και σχεδόν 4.000 είδη βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων – οικοσυστήματα πολύ πιο σύνθετα από ό,τι θα ανέμενε κάποιος σε ένα τόσο ακραίο και απομονωμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με τις αναλύσεις η ζωή που εντοπίσθηκε στα δείγματα έχει επιβιώσει στη θαμμένη στους πάγους λίμνη τα τελευταία 120.000 (ή πιθανώς και 1 εκατομμύριο) έτη χωρίς καθόλου ενέργεια από τον ήλιο, βασιζόμενη μόνο σε ανόργανες ενώσεις.


Η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη

Τα ευρήματα από τα δείγματα της λίμνης Γουίλανς προσφέρουν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη ζωής μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής. «Κατορθώσαμε να αποδείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ανταρκτική δεν είναι μια νεκρή ήπειρος» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τζον Πρίσκου από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής WISSARD.

Από την πλευρά του ο Μπρεντ Κρίστνερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, κύριος συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη ότι όχι μόνο υπάρχει ζωή αλλά και ενεργά οικοσυστήματα κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής, κάτι το οποίο υποπτευόμαστε εδώ και δεκαετίες. Με αυτή τη μελέτη χτυπάμε πλέον το χέρι στο τραπέζι και λέμε “Ναι, είχαμε δίκιο”».


Ζωή χωρίς το φως του ήλιου

Η μεγάλη αξία της δουλειάς των αμερικανών επιστημόνων έγκειται ακριβώς σε αυτό το τελευταίο – όχι τόσο δηλαδή στο ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη ζωής σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον αλλά κυρίως στο ότι έδειξε πώς οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν εκεί χωρίς ενέργεια από το ηλιακό φως εκμεταλλευόμενοι τη χημεία της λίμνης και τα σωματίδια πετρωμάτων και ιζημάτων που υπάρχουν στο νερό της.

«Για να υπάρξει ένα οικοσύστημα θα πρέπει να τροφοδοτείται με ενέργεια» εξήγησε ο κ. Κρίστνερ στο BBC. «Στη μελέτη αυτή δείχνουμε μια δομή κοινωνίας η οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ενεργειακές πηγές που είναι διαθέσιμες. Και αυτές είναι ανόργανες ενώσεις όπως αυτές του αμμωνίου, του φωσφόρου ή του θείου. Η κίνηση του παγοκαλύμματος κονιορτοποιεί το έδαφος και σωματίδια από ανόργανα υλικά περνούν στο νερό όπου προσφέρονται για χημικές και βιολογικές διεργασίες».

Εκτός από τους βιολόγους και τους ειδικούς που μελετούν τον πάγο και τα υδρολογικά δίκτυά του τα ευρήματα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και από τους αστροφυσικούς, καθώς αφήνουν να διαφανεί ένα ενδεχόμενο για την ύπαρξη ανάλογων μορφών ζωής σε παγωμένους κόσμους όπως η Ευρώπη ή ο Εγκέλαδος (δορυφόροι αντίστοιχα του Δία και του Κρόνου) οι οποίοι φαίνονται να κρύβουν υγρό νερό κάτω από το στρώμα των πάγων τους.

Εγκεφαλική περιοχή «προβλέπει» τα δυσάρεστα συμβάντα !

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου, που «πυροδοτεί» το ενστικτώδες αίσθημα στον άνθρωπο ό,τι κάτι κακό πρόκειται να του συμβεί. Μάλιστα η δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή συνδέεται πιθανώς και με την εμφάνιση της κατάθλιψης γεγονός που ίσως ρίξει νέο φως στην συγκεκριμένη διαταραχή.



Τα πειράματα

Η επίμαχη περιοχή ονομάζεται ηνία και όπως φαίνεται παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο που οι άνθρωποι προβλέπουν τις δυσάρεστες εμπειρίες και διδάσκονται απ' αυτές, ώστε να τις αποφύγουν στο μέλλον. 
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Ρόιζερ, υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική εγκεφαλική απεικόνιση (fMRI) 23 εθελοντές, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν καλύτερα την λειτουργία της ηνίας, μια εγκεφαλική δομή όχι μεγαλύτερη από ένα μπιζέλι. 

Στο παρελθόν, η μελέτη της ηνίας είχε αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση λόγω ακριβώς του μεγέθους της, που σε διάμετρο δεν ξεπερνά τα τρία χιλιοστά. Πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι, η ηνία ενεργοποιείται όταν δυσάρεστα συμβάντα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, ενώ έχει επίσης διαπιστωθεί ότι καταστέλλει τη δράση της ντοπαμίνης, που παίζει ζωτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ψυχισμού.


Τα ευρήματα

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κοιτάξουν μια σειρά από εικόνες και, ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα, μερικές εικόνες συνοδεύονταν από ήπιο ηλεκτροσόκ (τιμωρία), άλλες από ανταμοιβή (χρήματα) και οι υπόλοιπες από τίποτε από τα δύο. Αφού οι συμμετέχοντες είχαν πια μάθει να συσχετίζουν μια εικόνα με ένα μελλοντικό αρνητικό, θετικό ή ουδέτερο ερέθισμα, διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά που έβλεπαν την εικόνα που είχε συνδεθεί με το επερχόμενο ηλεκτροσόκ, ενεργοποιούνταν η περιοχή της ηνίας στον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η εν λόγω περιοχή εξελίχτηκε για να βοηθά τα ζώα -και τους ανθρώπους- να μαθαίνουν από τις άσχημες εμπειρίες τους, έτσι ώστε να τις αποφεύγουν έγκαιρα στο μέλλον. Όμως αυτή η αντίδραση, αν είναι υπερβολική, μπορεί να δημιουργεί υπερβολική ανησυχία, απαισιοδοξία και τελικά κατάθλιψη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο μέλλον, η «χειραγώγηση» της ηνίας, φαρμακευτικά ή με άλλο τρόπο, ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS». 

«Κοιτώντας» μέσα από τοίχους μέσω σημάτων Wi-Fi


Τη γκάμα των εφαρμογών που προκύπτουν από τη χρήση σημάτων Wi-Fi διευρύνει η δουλειά ερευνητών του UC Santa Barbara, οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνολογία που επιτρέπει την «όραση» μέσα από τοίχους.
Η Γιασαμίν  Μοστόφι, καθηγήτρια ηλεκτρολογίας- μηχανολογίας και η ομάδα της δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο εδώ και λίγα χρόνια, με προσανατολισμό προς την εγκατάσταση της εν λόγω τεχνολογίας σε μη επανδρωμένα οχήματα- ρομπότ. «Πρόκειται για μία συναρπαστική περίοδο για να επιδίδεται κανείς σε αυτό το είδος έρευνας» αναφέρει σχετικά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στον χρήστη να «δει» μέσα από τοίχους μέσω της χρήσης σημάτων ραδιοσυχνοτήτων και να διακρίνει όχι μόνο την παρουσία αντικειμένων που λειτουργούν ως «φράγματα/ εμπόδια», αλλά και τη θέση και τη γεωμετρία τους- χωρίς να υπάρχει πρότερη γνώση περί της περιοχής. Επιπροσθέτως, επιτρέπει την αναγνώριση του υλικού τους- εάν είναι μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα ή ακόμη και άνθρωποι.
Aν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται τέτοιου είδους σύστημα (αντίστοιχες δυνατότητες έχει το ρομπότ παρακολούθησης Cougar20-H, ενώ ερευνητές του ΜΙΤ έχουν αναπτύξει ένα αντίστοιχο στατικό σύστημα που ανιχνεύει κίνηση μέσω σημάτων Wi-Fi), η καινοτομία επί της προκειμένης έγκειται στο ότι, χρησιμοποιούνται μόνο σήματα Wi-Fi για την «χαρτογράφηση» ενός χώρου, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλής ισχύος.
Ο συνδυασμός τεχνολογίας τέτοιου είδους με τις δυνατότητες αυτοματοποιημένης κίνησης που παρέχει ένα ρομπότ ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς θα αύξανε την αποτελεσματικότητα των ρομπότ όσον αφορά στη χρήση τους σε ζώνες όπου είναι δύσκολη ή επικίνδυνη η πρόσβαση για ανθρώπους. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η δυνατότητα να γίνει αντιληπτό το τι υπάρχει εντός μίας δεδομένης περιοχής στην οποία υπάρχουν διάφορα αντικείμενα είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μετά από καταστροφές.
Η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται στα ρομπότ, καθώς μπορεί και να εφαρμοστεί σε Wi-Fi-enabled συσκευές ή δίκτυα Wi-Fi. Eνσωματωμένη σε ένα υπάρχον δίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της παρουσίας και της θέσης αντικειμένων και ανθρώπων μέσα σε έναν χώρο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογές σε συστήματα ασφαλείας ή φροντίδας ηλικιωμένων. Παράλληλα, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση εφαρμογών και υπηρεσιών «έξυπνων» σπιτιών, καθώς και να οδηγήσει στην ανάπτυξη ιατρικών συσκευών σάρωσης σώματος μέσω Wi-Fi- όπως στα ιατρικά tricorders του Star Trek.​

Όταν ο καθηγητής φυσικής ξέρει το αντικείμενό του καλά !

Είσαστε  ποτέ τόσο σίγουροι για κάτι ώστε να είστε έτοιμοι να ρισκάρετε τη ζωή σας για να το αποδείξετε; Ο καθηγητής φυσικής του ΜΙΤ Walter Lewin είναι σίγουρος για την φυσική που γνωρίζει και δείτε τι κάνει στη διάλεξή του για την Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας. Απολαύστε τον!

Ελληνικές διακρίσεις στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

Με τρεις διακρίσεις στις... αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας.
Το χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στον μαθητή Νικόλαο Κουκουλεκίδη από το 1ο Γενικό λύκειο Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζη από το 1ο Γενικό Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από τις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας απέσπασαν εύφημο μνεία.
Στις εξετάσεις πήραν μέρος 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής ήταν από τη Ρουμανία, ο οποίος κατάφερε να λύσει το 90% των θεμάτων.


Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και την Χαρά Παπαθανασίου από το πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας, με συστηματική διδασκαλία.
«Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» δήλωσε ο κ. Σειραδάκης.
Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα έξοδά της ανέλαβε το Ίδρυμα Ι. Λάτση.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ινδονησία, τον Αύγουστο του 2015.

Τσιπ υπολογιστή στα πρότυπα του εγκεφάλου !


Σημαντική πρόοδο στον τομέα της έρευνας πάνω σε τσιπ που μιμούνται τις επιδόσεις και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου παρουσίασαν ερευνητές της ΙΒΜ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, «εμπνευσμένοι από τη δομή του εγκεφάλου, αναπτύξαμε μία αποδοτική, επεκτάσιμη και ευέλικτη μη- von Neymann αρχιτεκτονική, που μοχλεύει τη σύγχρονη τεχνολογία πυριτίου. Για λόγους επίδειξης, κατασκευάσαμε ένα τσιπ 5,4 δισ. τρανζίστορ με 4.096 νευροσυναπτικούς πυρήνες, διασυνδεδεμένους μέσω ενός εσωτερικού δικτύου που ενσωματώνει ένα εκατ. προγραμματίσιμους νευρώνες και 256 εκατ. παραμετροποιήσιμες συνάψεις. Τα τσιπ μπορούν να παρατεθούν σε δύο διαστάσεις μέσω ενός εσωτερικού interface επικοινωνίας, επεκτείνοντας ομαλά την αρχιτεκτονική…η  οποία προσφέρεται για χρήση σε πολλές εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούν σύνθετα νευρικά δίκτυα σε πραγματικό  χρόνο, όπως για παράδειγμα εντοπισμός και καταχώρηση πολλαπλών αντικειμένων. Με video input 400x240 στα 30 frames per second, το τσιπ καταναλώνει 63 milliwatts».
Το τσιπ αποκαλείται TrueNorth και στην ουσία προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο που ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα, βασιζόμενο σε δίκτυα τρανζίστορ που μιμούνται τα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου. Οι ηλεκτρονικοί «νευρώνες» στέλνουν σήματα όταν ένα είδος δεδομένων (για παράδειγμα, φως) ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο. Δουλεύοντας παράλληλα, οι νευρώνες αρχίζουν να οργανώνουν τα δεδομένα σε μοτίβα, «διαπιστώνοντας» έτσι ότι το φως γίνεται πιο δυνατό, αλλάζει χρώμα κτλ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των NY Times, ένας τέτοιος επεξεργαστής θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι μια γυναίκα σε ένα βίντεο σκύβει για να σηκώσει κάτι, ή να ελέγξει ένα ρομπότ το οποίο βγάζει ένα κέρμα από μια τσέπη. Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίζουν αυτές τις ενέργειες χωρίς συνειδητή σκέψη, ωστόσο τα ρομπότ και οι υπολογιστές σήμερα δυσκολεύονται να το κάνουν.

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/830883/638/399/0x0000000000bcd6a5/2/antisulliptiko-tsip.jpg

Η συγκεκριμένη προσέγγιση στους υπολογιστές -  neuromorphic/ cognitive computing- είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο, και τα τσιπ της ΙΒΜ – η οποία εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στο αντικείμενο- δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο εμπόριο, ωστόσο θεωρείται ευρέως ότι θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογίας υπολογιστών στο κοντινό μέλλον.
Σύμφωνα με το Wired, η ΙΒΜ έχει ήδη δοκιμάσει τις δυνατότητες του τσιπ πάνω σε κοινές εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως την αναγνώριση εικόνων, και οι νευρώνες και οι συνάψεις του έχουν δείξει ότι μπορούν να τις φέρουν σε πέρας με ίδια σε γενικές γραμμές ταχύτητα, αλλά πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά τσιπ.
Την έρευνα της ΙΒΜ χρηματοδότησε η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο του προγράμματος Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable (SyNAPSE).

Ισραηλινά ρομπότ στα τούνελ της Γάζας !


Το «ντεμπούτο» του έκανε για πρώτη φορά στα τούνελ της Γάζας το ισραηλινό MTGR (Micro Tactical Ground Robot) της Roboteam: πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στα εκτενή και συχνά παγιδευμένα με εκρηκτικά υπόγεια δίκτυα της Χαμάς.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Defense News, η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί «νεοφερμένο» στη διεθνή αγορά ρομποτικής, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αμυντικής βιομηχανίας επικράτησε επί αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών σε διαγωνισμό για πάνω από 100 ρομπότ για τέτοιου είδους χρήση. Ήδη, όπως αναφέρεται, αρκετά ρομπότ έχουν δει χρήση από μονάδες του Μηχανικού και εξειδικευμένες μονάδες πεζικού σε σήραγγες και σημεία πρόσβασης.

ROBOTEAM
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το MTGR ISR ((Micro Tactical Ground Robot Intelligence Surveillance and Reconnaissance) «χρησιμοποιείται ήδη από Ειδικές Δυνάμεις, καθώς και μονάδες τακτικού και αστικού πολέμου», οι οποίες «έχουν ειδικές απαιτήσεις, που προϋποθέτουν μία ανθεκτική και αξιόπιστη λύση».

Ισραηλινά ρομπότ στα τούνελ της Γάζας
Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο για αναγνωριστικές αποστολές, αναγνώριση αντικειμένων εξ αποστάσεως, εντοπισμό στόχων, παραβίαση εγκαταστάσεων κ.α. Διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης για χρήση την ημέρα και τη νύχτα με υπέρυθρες δυνατότητες και υψηλό zoom, ενώ μεταφέρεται εύκολα από στρατιώτες και διαθέτει υψηλή ευελιξία και δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας. Για τον έλεγχό του χρησιμοποιείται το ROCU-7 (Ruggedized Operator Control Unit), με οθόνη αφής και χειριστήρια τύπου gamepad. Οι διαστάσεις του είναι 47.24cm x 46.99cm x 16.51cm και το βάρος του λίγο παραπάνω από επτά κιλά. Σύμφωνα με το Defense News, η Roboteam κέρδισε το συμβόλαιο τη δεύτερη εβδομάδα της επιχείρησης «Protective Edge».